San jose kabuklu biti
Tanımı ve Zarar Şekli:
San jose kabuklu biti, iç karantinaya dahil bir zararlıdır. Zararlı ağaçların gövde, dal ve dalcıklarında, yaprak, sürgün, tomurcuk ve meyvelerin özsularını emmek suretiyle zarar yapmaktadır. Fakat gerçek zarar emgi esnasında salgıladığı toksik ( zehirli)maddelerden oluşur. Yaşlı ağaçlarda önce yaprak dökümü yapar, sonra bazı dallarını ve git gide ağacın bir bölümünü ve daha sonra ağaçları tamamen kuruturKışı diyapoz halinde geçiren zararlı yılda 2-3 döl verir. Üreme güçleri fazla olduğundan ilaçlamaları düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bahçedeki varlığını anlamak için 1-2 yıllık sürgünler 20 cm uzunluğunda kesilmeli ve bir büyüteçle bakılmalıdır. Görünüşleri iç içe daireler şeklinde ve kirli sarı renktedir.
Mücadelesi :
Kültürel Önlemler:
Budamada bulaşık dallar kesilip yakılmalıdır. Bahçe kenarındaki yabancı otlar yok edilmelidir. Bulaşık ağaçlardan alınan sırıklar temiz ağaçlara dayak olarak kullanılmamalıdır.
İlaçlı Mücadele:
Kış Mücadelesi :
Meyve ağaçlarının kış uykusunda olduğu dönemde yapılmalıdır. Gözler uyanmadan 2 hafta önce ilaçlamaya son verilmelidir. İlaçlama günlerinde ısı 5°Cnin üzerinde gece 0°C’nin altına düşmediği günlerde yapılmalıdır.
Erken İlkbahar Mücadelesi:
Yumuşak çekirdekli meyvelerde gözler uyandıktan sonra, pembe çiçek dönemine kadar Mart-Nisan aylarında uygulanır.
Yaz Mücadelesi :
İlk larva çıkışı tespit edilmeli hemen ilaçlamaya geçilmelidir. 20 gün sonra ise 2. ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamalarda her ağaca ortalama 15-20 lt. ilaçlı mahlül atılmalı, ağaçta kuru yer kalmamalıdır. İlaçlamalarda yüksek basınçlı motorlu pulverizatörler kullanılmalıdır
Genel Görünümü
Dişi parlak sarı renkte olup, üzerindeki kabuk küre şeklindedir. Erkek ise turuncu sarı renkte ve uzunca oval şekildedir.
Ayırtedici Özellikleri
Sarı kabuklu bit'e çok benzer. Fakat sarı kabuklu bit ağacın iç kısmındaki yapraklarda bulunurken, Kırmızı kabuklubit ağacın dış kısmındaki meyvelerde bulunur.
Yaşam Döngüsü
Çoğalma eşeylidir, dişiler daha çok Eylül-Ekim aylarında yumurta bırakır.Yumurta dişinin karnında açılır ve nimfler dışarı çıkarlar.Bu nimfler 1- 2 gün dişinin kabuğu altında kaldıktan sonra beslenmelri için bitki üzerinde kendilerini bir yere tespit ederler. Nimfler 4 kez gömlek değiştirerek ergin olurlar. Akdeniz bölgesinde yılda 4-5 kez döl vermektedir.
Yaşam Alanı
En uygun gelişme sıcaklığı 30-38 derecedir. En fazla meyve yaprak ve sürgünlerde bulunur.
Konukçuları ve Etkilediği Çeşitler
Birçok yabani ve kültür bitkisi konukçusudur. Tüm Turunçgil çeşitlerinde zararlıdır
TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ (Panonychus citri)
Turunçgil kırmızı örümceği (Panonychus citri) ergin ve yumurta